Ing. Andrej Kolář

Hledáš-li štěstí a krásu, otevři své oči a srdce dokořán a nehledej daleko ...
+420 777 883 359
simkara@seznam.cz

ŠANCE "SNADNÉHO" VÝDĚLKU

11.10.2022 11:07

Právě mi volal neznámý člověk z neznámého callcentra  a začal mne masírovat krizovými strašáky. Po té , co jsem mu řekl, ať jde k jádru věci (o co mu jde?), tak mi začal nabízet jakýsi výhodný obchod , kdy nakoupím levně naftu a pak ji po čase prodám se 40%ním ziskem. .......
No a pocítil jsem v žaludku takový nepříjemný pocit. Pak mi došlo, co mi na tom vadí:
V době krize se rychle mění ceny komodit, služeb a produktů a je příležitost pro spekulanty levně nakoupit a draze prodat.
Přestože je v tom možná potenciál rychlého a snadného zisku, tak jsem si uvědomil, že se na tom nechci podílet, protože mi připadá, že vydělávat v době krize na zdražování vlastně onu krizi nezmenšuje, ale "prohlubuje" zvláště v oblastech, kde jsou lidi na spotřebě závislí a nemůžou se bez ní obejít ( benzín, energie, jídlo, ...).
Připadá mi to určitým způsobem amorální a jako určitá forma zneužití závislosti lidí na určitých produktech, kdy nefunguje přirozená "konkurence" a výběr nejlevnějšího a neefektivnějšího řešení, ale dočasný překupník nebo majitel "zdrojů" může "zneužít" krize k spekulativnímu obohacení a to daleko s menším rizikem než když KRIZE není.
Tak jsem ho přerušil a řekl jsem mu, že o takový obchod nemám zájem , protože mi to připadá jako zneužití krize ke snadnému obohacení na úkor lidí, kteří jsou v nouzi.
Lidé pak musí nakupovat předražený benzín, protože prostě jezdit potřebují ... To má u sociálně slabších lidí důsledek, že  se můžou ještě více propadnout do osobní finanční krize a ti, co jsou na tom lépe (mají volné peníze) naopak můžou ne krizi ještě více vydělat.
A popřál jsem mu klidné spaní.....
Navíc je i zneužívána ze strany burzovních makléřů právě krizová situace, kdy jsou lidi ve stresu a strachu o živobytí a své úspory a jsou ochotni více riskovat - investovat do tzv. "tutovek".