Ing. Andrej Kolář

Hledáš-li štěstí a krásu, otevři své oči a srdce dokořán a nehledej daleko ...
+420 777 883 359
simkara@seznam.cz

OSAMĚLÍ MUŽI A ŽENY, NEBOJTE SE VYSTOUPIT ZE STÍNU

24.01.2021 02:46

Osamělost podle sociologů i zdravotníků se počítá za podobně rizikový zdravotní faktor jako kouření a nebo pití alkoholu. Podle statistik, které jsem našel na internetu, je cca 30% osamělých lidí a z toho 10% chronicky.
Asi si myslíte, že osamělý je jen člověk, který má nějakou velikou "vadu na kráse nebo charakteru", a to je asi i důvod, proč lidi se za svou osamělost stydí a nebo ji skrývají. Proč si myslíte, že rozvodovost je přes 50%? ...Opravdu si myslíte, že populace je na tom tak špatně?
Podle mne jsme prostě lidmi takovými, jakými dokážeme v současnosti být a pokud nechceme zůstat sami, tak je něco potřeba přijmout a něco potřeba změnit a to hlavně u sebe ...
Dokázat "vydržet" ve spokojeném vztahu delší dobu s jiným člověkem, není vůbec v současnosti snadné a vlastně to NEUMÍME většina z nás.
Myslím si, že máme o vztazích a o lásce zmatené a nefunkční představy, které nám to neumožňují ..
ABY VZTAH MOHL DLOUHODOBĚ ŽÍT, je potřeba ovládnout potřebné umění a dovednosti, ale i neustále o něj pečovat. 
Je to o našich osobních schopnostech a pak o společné péči o NÁŠ SPOLEČNÝ VZTAH.
- O Autenticitě, o dovednosti empatie, o nenásilné komunikaci, o respektu, ...
- o sebepřijetí, sebepoznání, sebedůvěře, sebelásce 
- o schopnosti mít rád reálného člověka a ne nějakou ideální postavu z pohádky....
Pokud se nám nedaří opakovaně potkat člověka, který by nám vyhovoval, tak je asi i problém na naší straně a bylo by dobré se věnovat sebepoznání a možná se pokusit zbavit nefunkčních vzorců a případně vyléčit traumata, která nás blokují.
A pak je to o aktivním setkávání se s lidmi.
Dát o sobě AUTENTICKY "vědět" a to třeba nejprve na sociálních sítích, ale hlavně v osobním styku na ulici, v práci, při sportu, v kavárnách, na kulturních představeních a HLAVNĚ CHODIT TAM, KDE BY MOHLI BÝT LIDI PODOBNĚ ZAMĚŘENÍ.
Lidé jsou tvorové kolektivní a jsou předurčeni k tomu, aby žili pospolu ve dvojicích , rodinách, komunitách a vlastně i v rámci celého lidského společenství ...
Nevzdávejme to. Život je dost dlouhý na to, abychom mohli zažívat radost, krásu, tvořivost, lásku, blízkost, sounáležitost, obohacení, být užiteční, ale i dost krátký, aby se to mohlo dít bez našeho aktivního přičinění .....