Ing. Andrej Kolář

Hledáš-li štěstí a krásu, otevři své oči a srdce dokořán a nehledej daleko ...
+420 777 883 359
simkara@seznam.cz

Musíš....Musím....Musíme....

26.06.2013 00:18

OPRAVDU MUSÍME udělat jenom to, co OPRAVDU CHCEME a to platí i v případě, kdy musíme udělat něco, aby se nestalo to, co OPRAVDU NECHCEME.

Nevymlouvejme se, že nemáme svobodu si zvolit .... Myslel jsem hlavně na takový případ, kdy stojíme před volbou rozhodnout se podle sebe nebo udělat něco, k čemu nás nutí okolnosti nebo jiný člověk. Je  pravdou, že naší svobodnou volbou je i rozhodnutí udělat něco, s čím nesouhlasíme a vymluvit se na to, že "musíme", ale tím odpovědnost za své jednání neztrácíme. Stejně tak naše volba "nedělat nic" je naší volbou a odpovědností. 

Pokud člověk nejedná se zlým úmyslem, tak se rozhoduje na základě svého nejlepšího současného přesvědčení a nikdo nemá právo mu podsouvat "vinu" za "zlý úmysl" a může se takové jednání stát jen chybným skutekm, ale zůstává mu samozřejmě jeho osobní odpovědnost.

Pro co se nakonec rozhodneme a co se stane, bývá asi to nejlepší čeho jsme v danou chvíli schopni a i když to později vypadá jako chyba, velmi často se může ukázat a někdy až za dlouho , že to bylo dobré rozhodnutí.

I když se dostaneme do svízelné situace, která nám brání dělat to, co jsme chtěli právě dělat a cítíme omezení, zkusme využít toto zastavení a omezení ...... Nadechněme se podívejme se kolem sebe a ze situace, v které se nacházíme, vykročme jiným směrem a udělejme něco jiného...možná neméně krásného a potřebného...