Ing. Andrej Kolář

Hledáš-li štěstí a krásu, otevři své oči a srdce dokořán a nehledej daleko ...
+420 777 883 359
simkara@seznam.cz

JSME V PASTI BLUDNÉHO KRUHU NÁSILÍ A PARADIGMATU BOJE

25.04.2022 20:09

Vážení homo sapiens, myslím si, že se časy mění a doby, kdy jsme žili na úkor někoho jiného, získali jeho území , majetek, svobodu a vládli mu, už se pomalu ale jistě propadají do propadliště dějin. Země je už natolik zalidněná a informace a spolupráce jsou natolik globální a prostředky zabíjení natolik účinné a dostupné, že se země stává malou a nebezpečnou pro podobný druh jednání.

Pokud považujeme bludný kruh násilí a zla za "normální", tak se musíme smířit s možnou sebedestrukcí lidí navzájem. To je ovšem naše volba a naše nazírání a naše spoluodpovědnost, kterými toto podporujeme.

Já spíš považuji zůstávání v bludném kruhu násilí za cestu ke zničení lidstva. I Bible je plná násilí, protože vznikala v době, kdy násilí bylo běžnou formou řešení problémů. To platí i o Koránu. Jediná cesta podle mne z bludného kruhu násilí je nenásilná, otevřená, autentická a respektující komunikace mezi lidmi a hledání společných cílů a potřeb, kterých není málo a postupné řešení rozdílných pohledů na realitu. Hledání konsenzu a možnosti dlouhodobé mírové koexistence.
Obranné ale neagresivní chránění vlastního života a identity je samozřejmě oprávněné, ale hledejme cesty, abychom se i obrannému násilí mohli vyhnout a přiznejme si že i obranný boj je projevem společného selhání a vynuceným násilím ... věřím , že existují cesty z bludného kruhu násilí a nakonec je to podle mne jediná šance udržitelnosti společného života....