Ing. Andrej Kolář

Hledáš-li štěstí a krásu, otevři své oči a srdce dokořán a nehledej daleko ...
+420 777 883 359
simkara@seznam.cz

FATA MORGANA BEZPEČÍ VE VZTAZÍCH A CO NÁM TO BERE

08.04.2023 15:59

Mít kontrolu nad svým bezpečím a jeho maximalizace, je pro nás často hlavní náplní života, i když v mnoha oblastech sI jej nemůžeme zajistit. Bezpečí je pro nás určitě důležité, ale pokud mu věnujeme přehnanou pozornost, tak se může pro nás stát tato snaha kontraproduktivní. 
Tato naše marná snaha, kdy odevzdáváme většinu své pozornosti , energie a času STRACHU, má za následek, že pro mnoho z nás se náš život stane poutí vystresovaných a deprimovaných tvorů.
Tento náš postoj ne jen, že nám nezajistí plně vysněné bezpečí, ale odstaví nás I od prožívání radosti, klidu a často i od lásky. Tyto potřebné kvality života odevzdáme na oltář domnělého a často nedosažitelného bezpečí.
Například se to projevuje i v oblasti MEZILIDSKÝCH VZTAHŮ, kdy nás tento životní postoj rozděluje, uzavírá do sebe a často nechápeme jeden druhého a zůstáváme "sami".
Často se i děje, že sebe přehnaně kritizujeme a "trestáme" za každou chybu na naší cestě, kdy zažijeme něco nepříjemného a kdy nás naše "preventivní bariéry" nedokázaly ochránit. Vytváříme si domněnky a předsudky, stavíme nové bariéry a stále více a více se uzavíráme a vzdalujeme jeden od druhého.
CHYBOVAT JE LIDSKÉ A OBČAS SE NĚCO NEPOVEDE...JSME JINÍ A JINAKOST NÁS OBČAS ZRAŇUJE, ALE I MŮŽE OBOHATIT
Pokud ale v klidu dokážeme s druhým člověkem otevřeně komunikovat a společně najít pravé příčiny problémů a pocitů bolesti, což často nedokážeme, tak můžeme opravdu  ve svých postojích a chování něco změnit (pokud se nám podaří překonat nadvládu podvědomých nefunkčních vzorců) a do jisté míry v budoucnu se zachovat lépe a opakovaně již některé problémy nezažívat.
Ale hodně z nás to nedokáže a raději volí metodu "eliminace nebezpečí a stavění bariér a ochranných štítů" , které ale mají tu nevýhodu, že se tím i připravíme o spoustu krásných prožitků , radosti, svobody, pochopení druhého a sebe a i vzájemného prožívání lásky.
Jsem přesvědčen, že určitá nejistota, dělání chyb a zranitelnost do života lidí patří a cesta oklešťování života a uzavírání se do své ulity nám opravdu štěstí nepřinesou.