Ing. Andrej Kolář

Hledáš-li štěstí a krásu, otevři své oči a srdce dokořán a nehledej daleko ...
+420 777 883 359
simkara@seznam.cz

CO S NAŠIMI NEGATIVNÍMI EMOCEMI?

29.06.2022 03:12

Ti, co nejvíce můžou ovlivnit naše emoce, jsme my sami, a tak máme i za ně DO BUDOUCNA největší odpovědnost. To , jak vznikají, můžeme ovlivnit dvěma způsoby: Snažíme se vyhnout situacím, které nám je navozují (to nejde vždy) a nebo se pokusíme změnit vnitřní příčinu našich EMOCÍ to jest naše vzorce chování a nebo negativní posouzení toho, co se s námi děje.
Ovšem za toto prožívání  mají určitou spoluodpovědnosti i naši  rodiče. Vzorce, které vznikaly v dětství a které tyto naše emoce ovládají, se vytvářely v době, kdy jsme neměli možnost si z nich "vybírat" a jejich změna v dospělosti není snadná. Ale věřím tomu, že většina z nich tak činili v té nejlepší víře a i předávali vzorce, které zase dostali od svých předků.
Pokud se nám tyto vzorce nelíbí, tak nemusíme v této štafetě pokračovat a můžeme se pokusit je identifikovat a změnit v lepší a i tak pomoci našim dětem, aby je nemusely taky znovu prožívat..... Pamatujme, že děti se nejvíce učí příkladem a tak je třeba tyto nefunkční vzorce změnit nejprve u sebe.