Ing. Andrej Kolář

Hledáš-li štěstí a krásu, otevři své oči a srdce dokořán a nehledej daleko ...
+420 777 883 359
simkara@seznam.cz

Demokratická diktatura menšiny

30.10.2013 12:23

Tak před volbami v roce 2013 jsem se zamyslel nad reálným fungováním demokracie jako "lidovlády".....

Tak jsem nahlídl do soupisky volebních seskupení, co šli do voleb a pokud počítám s tím, že dost lidí k volbám nepůjde ( volební účast nakonec byla 60%) a malá seskupení se do parlamentu nedostanou, a tak v druhém přerozdělování půjde o pěknou hromádku hlasů (nakonec to bylo 13 %)...
Většina určitě zvítězí, ale opravdu spokojený pocit zastupování bude mít pouze ta část lidí, kteří tuto stranu opravdu volili jako "svou" (nepočítám ty, kteří volili menší zlo a nechali se přesvědčit, že jejich strana se tam nedostane a dali raději hlas někomu, kdo má větší šanci).
Takže to odhaduji že do parlamentu se dostanou subjekty, které reálně chce cca 53 % procent občanů. Pak vznikne obvyklá těsná koalice a dostaneme se na cca 26% vládnoucích zástupců, kteří mají i reálnou podporu občanů (a to je optimistický odhad) a kteří vlastně můžou rozhodovat i o zbylých  74% občanů, kteří je vlastně  nevolili.....? 
A to si myslím, že je na DEMOKRACII málo.....

Ano, zatím jsme nic lepšího nevymysleli, ale možná by se dal tento nepoměr zmírnit možností jakési "předvolby", kdy by občané volili dva subjekty a to 1. toho, který opravdu zastupuje nejlépe jejich zájmy (získali bychom i důležitou informaci o autentické vůli voličů a voliči by mohli opravdu svobodně volit, aniž by se báli, že o svůj hlas přijdou) a 2. ,komu chci dát hlas, pokud se má "vyvolená" strana nedostane do parlamentu (volba menšího zla). A pokud by se ani tato strana nedostala do parlamentu, tak by došlo u těchto hlasů k poměrnému přerozdělování. Možná by pak "veliké" strany dostali méně a malé na hranici volitelnosti by se do parlamentu nakonec dostali.
Byl by to jakýs dvoukolový systém v jednokolovém, který by podle mne i lépe odrážel skutečnou vůli voličů. A druhou věc kterou by podle mne bylo dobré zavést, je používání více kvalifikovanou většinu pro důležité zákony 60% a možná i umožnit vládu veliké koalice s tím že by se též při hlasování používala kvalifikovaná většina......  Pokud se do systému zavede nutnost širšího konsensu, tak se zmenší počet už tak přebujelé a stále se měnící legislativy a i se omezí nebezpečí prosazení lobbistických zákonů a zákonů, které diskriminují nějakou skupinu občanů......